17 de setembre 2023

Orenetes al celobert 2023: la segona posta

 Abans de començar, una esmena al primer post relatiu a les orenetes: ja és el quart any que nien al celobert, no tercer com havia indicat.

Les vaig deixar el dia 19 de juny totes juntes dormint al fil telefònic del celobert. Aquesta va ser l'última ocasió que vaig veure-les totes quatre a la vegada.

A partir d'aquest dia van tornar els cants eixordadors, ara cap a les 5 de la matinada. Fins i tot es veia algun exemplar feinejant al niu.

El 26 a migdia les sorprenc una al fil a l'alçada del niu i l'altra ocupada trastejant al niu. A diferència d'altres ocasions, no surten volant cap a pisos més alts.

A partir del 28 torna a veure's una cua sobresortint del niu, indici d'una nova posta. Altres nits en què no es veu la cua probablement hi és, però s'amaga millor. El dia 30, a més de la cua que sobresurt del niu es veuen dues orenetes dormint a diferents alçades del fil telefònic. Ara la cua també sobresurt del niu al matí.

El dia 10 de juliol es veu la femella al límit del niu abocada cap a dins; el mascle s'ho mira del fil estant. I al matí següent, dia 11, cessen els cants matinals. Per contra se succeeixen els reclams a l'alçada del niu. Probablement ja hi ha polls. A la matinada, amb el celobert tot il·luminat, la que es troba al fil està desperta.


El 14 tornen a veure's simultàniament tres orenetes: una al niu, una altra en un dels ferros que sobresurten de la paret i l'altra a l'estenedor del quart pis.

El 15, quan surto a desestendre un llençol, veig al terra un pollet minúscul aparentment mort. Mentre em pregunto com pot haver arribat al mig del celobert comença a arrossegar-se tot emetent refilets quasi imperceptibles. Faig la trucada habitual als agents rurals i m'adrecen a una clínica veterinària que no és l'habitual. Habilito una caixa de Phoskitos que tinc guardada per a l'ocasió (cada any per aquestes dates he de fer una excursió), em poso uns guants, el recullo i vaig a buscar un taxi que em porti a la clínica. Durant el trajecte l'oreneta està molt activa. Mentre espero que m'atenguin -té prioritat un bulldog amb problemes respiratoris a causa de les calorades- li faig amb el mòbil les fotos que teniu aquí. 


Tot i que la caiguda probablement té més a veure amb la calor que amb la meva presència, espaio les observacions.

El dia 17, quan surto la femella s'allunya del niu i aleshores veig per primer cop el cap d'un pollet. 


Els dies següents seguiran amb la mateixa tònica: vols per sobre de l'edifici emetent reclams, més presència dels adults a espais al voltant del niu i uns refilets cada cop més audibles per part del pollet. Tot sembla confirmar que només queda un pollet viu. 


El dia 21 decideixo tancar la porta del celobert perquè s'apropa el moment de la veritat i vull evitar sorpreses. Probablement el pollet vola en algun moment entre el dia 25 i el 27, però no ho puc confirmar perquè no m'estic gaire a casa. El mateix 27 el veig treient el cap discretament del niu. A la nit, veig els adults dormint al fil, però no el pollet.El dia 28 ja es veuen volant totes tres per sobre del bloc de pisos. El 29, un adult alimenta el pollet just per sota de la finestra dels veïns de dalt. A la matinada, els adults dormen al punt habitual i el volantó un pis per sota.
Les últimes fotos que tinc són del dia 31. El dia 1 d'agost marxem de vacances i només passaré per casa esporàdicament per comprovar de matinada que alguna segueix per allà. Torno el 31 d'agost, i l'1 de setembre surto al celobert a les 8 del vespre. N'hi veig una. Serà l'últim cop que la veig enguany. Les matinades següents vaig observant, però no n'hi ha ni rastre. 

Com a conclusió, doncs, crida l'atenció que enguany les postes han estat comparativament més primerenques i, sobretot, més curtes. Com ja sabeu, no puc veure quants ous hi ha a la posta, però només han eclosionat dos ous en cada ocasió, un número molt baix respecte al que és habitual. ¿La sequera? ¿Les calorades? 

En fi, ara tinc un temps de marge en què podré estendre la roba sense precaucions, i l'any vinent ja veurem.