11 de maig 2020

#BigSitConfinament

Ara que ens hem desconfinat una miqueta fins a nova ordre, m'agradaria fer una llista de tots els ocells que he vist des del primer dia fins a avui.
Evidentment, no atribueixo a l'absència de molèsties la presència d'espècies que ni hauria imaginat que veuria des del meu balcó. Simplement, en condicions normals no faig servir el balcó, i ara, a part de dedicar hores a l'observació, els dies de bon temps m'hi instal·lo el despatx; això suposa moltes més oportunitats de veure ocells. Però entrem en matèria. La llista és la següent:
1. Oca vulgar: el 23 de març tres exemplars van sobrevolar el meu carrer.
2. Esplugabous: a la primavera especialment se solen veure en els seus vols entre el delta del Llobregat i el Zoo, presumiblement. Es veuen des d'individus sols fins a volades força nombroses. La més gran que he vist des del balcó aquests dies ha estat una formació de 10 (3 de maig).
3. Martinet blanc: l'ardeida menys nombrosa de les ardeides nombroses.
4. Bernat pescaire: molt habitual, també. El grup més nombrós aquests dies ha estat de tres.


5. Aligot comú: veure'n un és una mena de loteria, com la resta de rapinyaires.
6. Xoriguer comú: s'ha deixat veure dues vegades.
7. Falcó pelegrí: només se n'ha vist un.
8. Gavià argentat de potes grogues: es veu molta activitat a les terrasses.


9. Colom: res a dir.





10. Tudó: abans només es deixava veure a l'hivern, però ara els veig gairebé cada dia menjant als lledoners, i no descarto que nidifiqui a prop.


11: Tórtora turca: penso que nidifica en un lledoner del costat de casa. L'any passat niava en un plàtan a la cantonada; enguany sembla que les ha fet fora la competència amb els Estornells.



12. Falciot negre: van aparèixer el 28 de març. El confinament m'ha impedit comprovar en quins respiradors nien enguany.


13. Ballester: van arribar el 21 de març. Al matí i al vespre especialment se sent la seva cridòria.


14. Abellerol: el dia 26 d'abril tres exemplars mínim van sobrevolar el carrer.
15. Oreneta vulgar: se'n van veure en pas el dia 24 de març, però després se n'han anat veient amb regularitat especialment el vespre.
16. Oreneta cuablanca: igual que la vulgar, també se'n van veure per primer cop de pas el dia 24 de març, però després no ha estat tan habitual com la vulgar.


17. Pit-roig: l'he vist en dues ocasions. Probablement es tractava d'un individu que va hivernar una mica més avall, a la zona del mercat de Sant Antoni.


18. Merla: una parella nia al costat del meu balcó. És probablement el passeriforme que més es deixa veure habitualment.



19. Tallarol de casquet: no l'havia vist mai al meu carrer. Un mascle va estar un temps cantant, mostrant-se confiat i donant indicis de nidificació. Un dia fins i tot es va deixar veure la femella. De totes maneres, a partir de cert dia ja no s'ha mostrat més.



20: Tallarol capnegre: és un habitual del carrer. També es deixava veure la femella, però penso que han nidificat més lluny.


21. Mosquiter de passa: el 25 d'abril, després de la llevantada; va suscitar una mica de debat a twitter.


22. Mosquiter xiulaires: els dies 22 i 26 d'abril.
23. Mosquiter pàl·lid: el 7 de maig; no el vaig veure, només el vaig sentir.
24. Mosquiter comú: sol voltar més per la cantonada que no davant de casa; un dia, però, es va atrevir amb el lledoner de davant.



25. Mastegatatxes: va aparèixer el dia de Sant Jordi; a la setmana següent, o era el mateix o n'hi havia un altre. Sigui com sigui, els moviments que va fer en tota la setmana van ser els mateixos cada cop que es va mostrar. Tenia afició a les mateixes branques dels mateixos lledoners.



26. Papamosques de collar: també va aparèixer el dia 23 d'abril. Com que era una femella, en un primer moment vaig pensar que es tractava d'un Mastegatatxes.


27. Mallerenga carbonera: només s'ha deixat caure en un parell d'ocasions, malgrat ser força comuna a Barcelona.
28. Mallerenga blava: sol anar apareixent. Dues de les que han vingut tenien unes anelles de color d'origen incert, ja que no hi havia cap inscripció i els faltava l'anella metàl·lica a l'altre pota.



29. Garsa: una parella es va deixant veure pels terrats.


30. Gralla: també han sobrevolat el carrer. Fa temps havien nidificat a l'avinguda Mistral i, penso, al carrer Tamarit davant del mercat.
31. Estornell: se'l va sentint perquè nia davant del mercat, penso.
32. Pardal: se'ls sent en els plàtans de la cantonada. Algun cop s'han aventurat als lledoners de davant.




33. Gafarró: aquest any sembla que han niat en un lledoner a prop del balcó, per la cridòria que es sent.
34. Cotorra de Kramer: solen passar un o dos exemplars volant a baixa altura.
35. Cotorreta de pit gris: també passen volant, aquestes en grups més grans normalment. 
36. Aratinga mitrada: han sobrevolat el carrer en dues ocasions en grupets poc nombrosos.
M'han sorprès les absències de la Cuereta blanca i la Cotxa fumada, que en anys anteriors fins i tot s'havia aixoplugat al meu balcó, però realment aquest any no l'he vista ni als voltants del mercat.
Potser hauria d'afegir la Cornella negra i la Tallareta vulgar, però realment no puc assegurar rotundament que es tractés d'aquests ocells perquè només els vaig veure fugaçment. 
Les fotos són totes preses del balcó.
El que més greu em sap de tot plegat és no poder fer el seguiment de les Puputs al parc del Castell de l'Oreneta o el SOCC.
Què hi farem.