27 de gener 2020

Difficile est saturam non scribere

Faig el mostratge de l'itinerari SOCC 55 des de la primera edició del projecte, i he de dir que, encara que la meva actitud ha canviat -ja no renyo ningú per més que s'ho mereixi; m'ho vaig proposar i ho estic complint-, l'entusiasme resta intacte. Ara bé, després de tants anys no penso que pugui dir que aquesta o aquella espècie segueix una tendència o una altra, que és precisament l'objectiu del projecte. Les prospeccions a ciutat fan de mal dir perquè hi ha massa variables en joc.
Com que aquest cop he fet els deures i he entrat els resultats a l'ornitho.cat, em sento autoritzat a publicar una llista completa. Aquí va:
Oca (2)
Corb marí (2)
Esplugabous (2)
Gavina riallera (1, 2)
Gavià argentat (1, 2)
Colom (1, 2)


Tudó (1, 2)
Tórtora turca (1, 2)
Cotorra de Kramer (1, 2)



Aratinga de cap blau (1)
Aratinga mitrada (1, 2)


Aratinga nandai (1)
Cotorreta de pit gris (1, 2)


Cuereta torrentera (1, 2)


Cuereta blanca (1, 2)
Pit-roig (1, 2) 



Cotxa fumada (1, 2)


Merla (1, 2)


Tallarol capnegre (1, 2)


Mosquiter (1, 2)
Malleranga cuallarga (1, 2)
Mallerenga blava (1, 2)
Mallerenga carbonera (1, 2)
Raspinell (2)
Garsa (1, 2)

Gralla (1)


Estornell negre (2)
Estornell vulgar (1, 2)


Pardal (1, 2)



Gafarró (2)
Verdum (2)
El que sí que puc dir és que les actuacions de l'Ajuntament, potser benintencionades, no han tingut la repercussió positiva que tant prediquen. Més verd? Potser sí, però aquest verd no pot repercutir en augment de biodiversitat mentre no es solucionin alguns problemes, i perdoneu que m'aparti del que és estrictament ornitologia.
Per començar, les noves zones verdes en gran mesura les han preses els sense sostre; ells sí que, malauradament, segueixen una tendència ascendent, i sembla que l'Ajuntament hagi delegat les seves funcions a les ONGs i l'assumpte està enquistat.
Els altres que ocupen aquets nous espais són les terrasses de bars i fleques amb dret a cafè, que són una altra plaga.
I finalment, el tema recurrent: sí, he vist les cordes per evitar el pas als parterres; sí, he vist els rètols de prohibició; però en un país  -i que ningú se m'enfadi- en què en els últims anys tant s'ha dit que les lleis estan per complir-les, sembla que les ordenances municipals no entrin dins d'aquesta categoria. Resumint: els gossos campen per totes bandes sense control, impunement. Ja s'han gastat molts recursos en campanyes de sensibilització i en senyalització; és el moment de recuperar els quartos invertits amb garrotades.