18 de febrer 2009

Ballesters, Barça i mitjans de comunicació

La notícia del dia pel que fa a avifauna urbana fa referència als Ballesters (Apus Melba) que nidifiquen a Can Barça. No queda clar, ironitza en J. C. Fernández-Ordóñez a l’Auscat, si la remodelació de l’estadi afectarà els Ballesters o si, pel contrari, els Ballesters es veuran afectats per la remodelació. El cas és que avui els rotatius feien un concurs a veure qui la deia més grossa, transformant el Ballester en Vencejo, sense cognoms, i fins i tot en Vencejo común. Els ornitòlegs capten la importància de la diferència. Per als profans –i per entendre’ns-, senzillament dir-los que vindria a ser com parlar d’un Ford a seques; no és el mateix un Ford Focus Sedan que un Ford Taurus.
No tinc la intenció de repassar tota la premsa, però fins ara el que s’endu la palma és, probablement, el diari Sport, que, entre altres coses, transforma un Taurus en un Focus. No em malinterpreteu, no és que menystingui el nostre admirable Falciot negre (Apus apus, es a dir, el Vencejo común o Vencejo sense atributs dels diaris). El que passa és que si en castellà l’anomenen común és per alguna cosa. També és més fàcil veure un Focus pel carrer que no un Taurus.
Tampoc vull fer un buidatge de tot el que s’ha dit sobre el seu estatus de protecció perquè si no acabaré embolicant-me del tot; em penso que algun dels rotatius crea alguna figura de protecció nova, com si les qüestions legals no fossin ja prou complicades.
A part del fet en si, m’inquieta que el departament de Medi Ambient, només hagi detectat indicis de nidificació al Nou Camp i a Nou Barris. Com a mínim, a l’Esquerra de l’Eixample també hi nidifica, concretament, davant del Parc de l’Escorxador i, probablement, a l’Avinguda Mistral. Potser és millor deixar-los en la ignorància. Del contrari poden aplicar aquella sentència de “es reprodueix bé en altres zones de la ciutat” i, en conseqüència, desentendre’s del cas.
Avui no hi ha fotos.